wielomian
Gibek: Wartość wielomianu x3+ x + 2 dla argumentu 3√2 − 3√4 jest równa ?
Poproszę o rozpisanie krok po kroku bo totalnie się gubię.
23 kwi 13:35
Qba101: Wartość − czyli wynik całego wielomianu
dla argumentu czyli dla x więc podstawiamy za x 3√2−3√4
W(3√2−3√4)=(3√2−3√4)3+3√2−3√4+2
I rozwiązujesz pamiętając o wzorze skróconego mnożenia.
23 kwi 13:41
Kejt: (3√2−3√4)3+3√2−3√4+2=2−3*223*413+3*213*423−4=
=2−3*223*223+3*213*223−4=
2−3*243+3*2−4=−2+6−3*3√16=4−63√2
jeśli się nie walnęłam nigdzie...
23 kwi 13:42
Gibek: Według odpowiedzi powinno wyjść 5
3√4−5
3√2
I nie wiem teraz czy u ciebie jest źle czy w odpowiedziach
23 kwi 13:55
Qba101: Zjadłaś część wielomianu

brakuje już od pierwszej linijki +
3√2−
3√4+2
23 kwi 14:00
Kejt: faktycznie

mnie jednak trzeba pilnować..
23 kwi 14:03