Proszę o sprawdzenie :)
OniToWiedzą:): Liczba pierwiastków rzeczywistych wielomianu W(x) = −3(x2 + 9)(x − 2) jest równa
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
−3(x2+9)(x−2)=0
więc:
−3(x3−2x2+9x−18=0
−3x3+6x2−27x+54=0
Metoda grupowania teraz:
−3x(x2+9)+6(x2+9)=0
(−3x+6)(x2+9)=0
−3x+6=0 ⋁ x2+9=0
−3x=−6 / /(−3) x2=−9 ←to odpada bo żadna liczba podniesiona do 2 nie da liczby na −
x=2
Czyli właściwą odpowiedzią jest, że liczba pierwiastków wynosi 1, więc odp A ?
23 kwi 13:05
Artur: tak A... Ale po co te wszystkie obliczenia?
miałeś podany wielomian W(x) = −3(x2 + 9)(x − 2) , jeśli wszędzie jest mnożenie wystarczy
przyrównać x2+9=0 i x−2=0
x=2
23 kwi 13:08
OniToWiedzą:): chciałem być pewny odpowiedzi swojej, bo często popełniam "łatwe błędy" i wiesz, lepiej być
pewnym niż stracić 1pkt
23 kwi 13:10
Artur: tak tak

tylko ze przy takim mnożeniu i potem grupowaniu też jest łatwo błąd walnąć

i
wychodzą bzdury, pomylisz znam przy 9 i już masz 3 rozwiązania

i tracimy na maturze czas na
myśleniu dlaczego, jak to mój nauczyciel mowi

Na zamknięte macie patrzeć i już wiedzieć...
max 1min na obliczenia

23 kwi 13:12
OniToWiedzą:): No to z moim nauczycielem by nie dało rady

. Mówi, że 3min na jedno zadanie zamknięte trzeba
poświęcić

.
Artur a w tym zadaniu
Mniejsza˛ z dwóch liczb spełniaja˛cych równanie x
2 − x − 6 = 0 jest
A) −6
B) −3
C) −2
D) −1
To za x podstawiamy daną odpowiedź i jeżeli wyjdzie, ze 0=0 to jest dobrze, tak?
Pasuje mi tutaj −2. A Tobie?
(−2)
2−(−2)−6=0
4+2−6=0
6−6=0
0=0
23 kwi 13:17
ICSP: x2 − x − 6 = x2 − 3x + 2x − 6 = x(x−3) +2(x−3) = (x+2)(x−3) odp −2 lub 3 z czego mniejsza to
−2
23 kwi 13:20
OniToWiedzą:): A to co ja napisałem jest źle?
23 kwi 13:23
Artur: Dobrze, tylko ze ty chciałeś zrobić to zadanie tak jakby "od tyłu" podstawiając możliwe wyniki
i sprawdzając czy zachodzi równość, ICSP po prostu policzył deltę i pierwiastki.
23 kwi 13:24
ICSP: TO zadania zamknięte. Jak je rozwiążesz to nie ważne. Liczy sie to czy zaznaczysz dobrą
odpowiedź.
23 kwi 13:25
Artur: dokładnie. ^^
23 kwi 13:25
OniToWiedzą:): też chciałem liczyć Δ, ale uznałem że to Arturze zajmie mi więcej jak 1min
23 kwi 13:27
OniToWiedzą:): Pomożecie z tym również :
| | cos70 stopni | |
Wartość wyrażenia |
| tg70 stopni wynosi : |
| | cos20 stopni | |
Tego typu zadań nie czaję

. Jak trzeba zacząć
23 kwi 13:31
Artur: cos (90−70)= sin 70
ctg70 * tg 70= 1
23 kwi 13:36
OniToWiedzą:): czyli to trzeba brać ze wzorów redukcyjnych wszystko?
23 kwi 13:38
OniToWiedzą:): a i skąd wiadomo że ctg70 * tg70 =1 ?
23 kwi 13:40
23 kwi 13:41
OniToWiedzą:): Dzięki Artur
23 kwi 14:15