matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.....
rączka:
Całka dość trudna
∫ x
5
*
3
√
(1+x
3
)
2
dx Ktoś wie jak to zacząć?
23 kwi 12:33
Grześ:
nadal aktualne
wg mnie przez podstawienie: t=x
3
dt=3x
2
dx
1
∫ x
3
*x
2
*
3
√
(1+x
3
)
2
dx =
∫ t
3
√
(1+t)
2
dt
3
Potem przez części chyba, nie jestem pewny
23 kwi 15:28
rączka:
Spróbuję tak zrobić
23 kwi 15:35
Godzio:
ja bym drugie podstawienie zrobił 1 + t = u ⇒ t = u − 1 dt = du
1
1
∫(u − 1)u
2/3
du =
∫(u
5/3
− u
2/3
)du = ... + C
3
3
23 kwi 15:36