awdawdawd
karolajnn: Narysuj wykres funkcji f(x)= |−x2+4x+5| ,∊R
Mógłby mi ktoś rozpisać co zrobić żeby narysować ten wykres ? Na początku opuścić wartość ale
przy jakim założeniu x(</>y) jeżeli mamy pod wartością także x bez potęgi?
23 kwi 12:27
ICSP: Narysuj sobie normalny wykres funkcji pod wartością bezwzględną a następnie spójrz na niego i
tam gdzie znajduje się on pod osią OX odbij go względem tej osi a tam gdzie znajduje się nad
zostaw.
23 kwi 12:29
karolajnn: Zrobione.
Dana jest funkcja f(x)=−|x2−2|x|−3|+2 , x∊R
f1(x)= −x2+2x+3
f2(x)= −x2+2|x|+3 soY
f3(x)= −|x2−2|x|−3| soX
f4(x)= −|x2|−2|x|−3| +2 v[0;2]
Czy moglibyście powiedzieć co zrobić z tym minusem przed funkcją i co to zmienia? Wdzięczny
byłbym za ponowne rozpisanie tego co napisałem z uwzględnieniem zmian wprowadzonych przez
minus.
23 kwi 12:56
karolajnn:
23 kwi 13:10
karolajnn: ponawiam
23 kwi 15:33
Jack:
f(x)= |−x2+4x+5|
1o f1(x)=−x2+4x+5 dla −x2+4x+5≥0 (tutaj liczysz x z delty)
2o f2(x)=−(−x2+4x+5) dla −x2+4x+5<0 (podobnie jak wyżej)
Na koniec w odpowiednich przedziałach rysujesz którąś z funkcji f1, f2. Całość da Ci funkcję
f.
23 kwi 17:04
karolajnn: Napisałem, że tą już mam zrobioną. Problem pozostaje z funkcją która napisałem wyżej.
23 kwi 17:15