ostrosłupy, cosinusy
ja: Pole odstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 4, a pole powierzchni bocznej 12.
Oblicz cosinus kąta między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ostrosłupa.
23 kwi 12:27
ja: HelP!
23 kwi 12:32
John:

P
p = 4 P
b=12
P
p = a
2
a = 2
Pole jednej sciany P
b / 4 = 12 / 4 = 3
h=3
a
2+a
2 = d
2
d
2 = 8
d = 2
√2
x=d/2=2
√2/2 =
√2
3
2 + (a/2)
2 = b
2
9 + 1 = b
2 b
2 = 10 b =
√10
| | √20 | | 2√5 | | √5 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
Moglem gdzies sie pomylic wiec lepiej niech ktos to sprawdzi
23 kwi 13:11
John: lol oczywiscie ze jest blad xD bo mial byc kat miedzy sciana a nie krawedzia xD
23 kwi 13:30
John: | | 1 | |
cosα= |
| nie patrz na rysunek xD |
| | 3 | |
23 kwi 13:32
ja: dzięki wielkie

23 kwi 16:09