Suma odległości o układu współrzędnych
Trox: Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na wykresie funkcji y = 7x − x2 − 15, dla którego suma
odległości od osi układu współrzędnych jest najmniejsza.
Zrobiłem to tak: P(x, −x2 + 7x − 15) // wykres paraboli znajduje się w 4 ćwiartce, więc x
jest dodatnie, a y ujemne, dlatego poniżej zmienię znaki dla drugiej współrzędnej.
|x| + |−x2 + 7x − 15| = x + x2 − 7x + 15 = x2 − 6x + 15
p=3
y= −9 + 21 − 15 = −3
P(3, −3)
Dobrze?
23 kwi 11:30
Godzio:
Jest ok, tylko ty założyłeś że x > 0, teraz wypadałoby sprawdzić co jest dla x < 0, wiadomo że
ta odległość będzie większa, ale sprawdzić trzeba
23 kwi 11:38
Trox: no właśnie się nad tym zastanawiałem. Tylko jak to udowodnić? Wyjdą trochę inne współrzędne i
co dalej?
23 kwi 11:46