analityczna
sara: Napisz równanie stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A:
o: x
2 + y
2 − 6x + 8y + 21=0 ; A(5,−1)
Proszę o pomoc
23 kwi 11:24
Godzio:
y = ax + b, A(5,−1) , x
2 + y
2 − 6x + 8y + 21 = 0 ⇒ (x − 3)
2 + (y + 4)
2 = 4
−1 = 5a + b ⇒ b = −5a − 1
y = ax − 5a − 1 ⇒ ax − y − 5a − 1
| | |3a + 4 − 5a − 1| | |
d = |
| = 2 ⇒ |−2a + 3| = 2√a2 + 1 /2 |
| | √a2 + 1 | |
| | 5 | | −37 | |
4a2 − 12a + 9 = 4a2 + 4 ⇒ 12a = 5 ⇒ a = |
| ⇒ b = |
| |
| | 12 | | 12 | |
| | 5 | | 37 | |
Odp: y = |
| x − |
| ⇒ 12y − 5x + 37 = 0 |
| | 12 | | 12 | |
23 kwi 11:33
Artur: Godzio a nie będzie 2 takich prostych?
23 kwi 11:40
sara: no właśnie, ta jedna pasuje ale druga malejąca też powinna być...
23 kwi 11:57
Artur: druga prosta ma równanie x=5 narysuj sobie okrąg i ten punkt i zobaczysz.
23 kwi 12:30
ICSP: nie ma drugiej proste. Godzio wszystko ładnie rozpisał a wy sie doszukujecie gdzieś tutaj
błędu. Niby jakim cudem przez jeden punkt mogą przechodzić dwie proste prostopadłe względem
środka okręgu
23 kwi 12:33
Vizer: Nawet nie trzeb narysować jak z obliczeń wychodzi jedna styczna i wiedząc, że przez wybrany
punkt są dwie styczne do okręgu, wiemy ze druga nie będzie funkcja i jest ona postaci x=... i
wystarczy wtedy zobaczyć na pierwsza współrzędną punktu przez, który ma przejść styczna i jest
ona równaniem tej stycznej.
23 kwi 12:35
sara: no ale one nie muszą być prostopadłe, nie rozumiem...
23 kwi 12:36
Vizer: Jasne, że styczne nie muszą być prostopadłe do siebie to zależy wszystko od współrzędnych
punktu przez jakie maja przejść, ale prawdą jest to co napisałem wyżej, jest jeszcze jedna
styczna i jest równa x=5, jak ktoś zresztą wyżej zauważył.
23 kwi 12:40
Artur: w tym przypadku 12y − 5x + 37 = 0 i x=5 Jeśli A miało by inne współrzędne np A(3,−1) były by
normalnie 2 proste y1=.... i y2=.... ICSP nie wiem skąd wziąłeś jakieś dwie prostopadłe
względem okręgu
23 kwi 12:41
sara: ok a jeszcze pytanie mam takie: jak są okręgi wzajemnie zewnętrzne to do tego zalicza się też
opcja że są zewnętrznie styczne

(r
1+r
2≥|S
1S
2| CZY r
1+r
2>|S
1S
2|)
23 kwi 12:45