Blondi: CIĄGI!
3 liczby których suma równa sie 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jezeli od drugiego z nich
odejmniemy 1, a do trzeciego dodamy 6 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
ciagi...
4 kwi 19:40
ewelina: a+b+c=21 => a+a+r+a+2r=21 => 3a+3r=21 => a+r=7 - pierwsze równanie
a, (b-1), c+6 - ciąg geometryczny
więc korzystamy z własności ciągu geometrycznego:
(b-1)2 = a* (c+6)
Za b i c podstawiasz sobie a+r i a+2r i masz drugie równanie
z własności ciągu arytmetycznego:
b=a+c/2 tutaj również podstawiasz a+r i a+2r i masz trzecie równanie./
I rozwiązujesz układ i wyznaczasz liczby
4 kwi 21:30