Ciągi
Tadek: Wyznacz wzór na sumę ciągu w którym a1 = 3, a2 = 33, a3 = 333, a4 = 3333
20 kwi 23:18
Ratox: 3* 10
n−1
20 kwi 23:20
Ratox: sry, nie do końca, bo to będzie wtedy 3,30, 300 etc, a tej dalszej częsci brakuje, więc będzie
an =3* 10n−1 + an−1
20 kwi 23:21
Tadek: nie prawda
20 kwi 23:22
Ratox: Jak nie? Jeśli a
1 = 3, to a
2 = 3 * 10
1 + 3 = 33 , a
3 = 3 * 10
2 + 33

Pasuje.
20 kwi 23:23
Tadek: no ale to jest wzór rekurencyjny na ogólny wyraz ciągu

a nie na sume
20 kwi 23:24
Ratox: o kurcze, przepraszam. Dopiero teraz przeczytałem, że to o sumę, a nie wzór ogólny Ci chodzi ;x
Sorki
20 kwi 23:24
Tadek: spoko pewnie też szybko na to wpadniesz ja zw
20 kwi 23:26
Ratox: No to już jest dużo większe wyzwanie ;x Póki co wymyśliłem sobie, że jednak a
n
| | 10n−1 | |
nierekurencyjnie mogę obliczać w ten sposób: an = |
| ale jak to wysumować to już |
| | 3 | |
koncepcji póki co nie mam ;x
20 kwi 23:34
20 kwi 23:42
Ratox: taki jołk, ale nie wyszedł. Serio, nie wiem jak to zrobić, sorki x/
20 kwi 23:42
Tadek: ja już godzine się z tym męcze nie przejmuj się
20 kwi 23:45
zajączek:
3+33+333+................ + 3333........ 3 (n trójek)
3( 1+11+111+............ + 1111.........1 (n jedynek
| | 9 | | 101−1 | | 101 | | 1 | |
1= |
| = |
| = |
| − |
|
|
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 102−1 | | 102 | | 1 | |
11= |
| = |
| − |
|
|
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 103−1 | | 103 | | 1 | |
111= |
| = |
| − |
|
|
| | 9 | | 9 | | 9 | |
itd
| | 1 | | 10 | | 102 | | 103 | | 10n | |
Sn=3*[ − |
| *n + |
| + |
| + |
| + ........... + |
| ]
|
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | qn−1 | | 1 | | 10 | | 10n−1 | |
Sn=3*[− |
| *n + a1* |
| ] = − |
| *n + 3* |
| * |
|
|
| | 9 | | q−1 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 10 | |
Sn= − |
| n+ |
| (10n −1)
|
| | 3 | | 27 | |
21 kwi 01:22