Okresowość funkcji - wyznaczanie, badanie
Ratox: Zbadaj, czy następująca funkcja jest okresowa, a jeżeli jest, to wyznacz jej okres:
a) y = sinx + cosx
b) y= tg2x − ctg3x
c) y = sin2/3x − cos 7/8x
Prosiłbym, o pokazanie mi procesu sprawdzenia okresowości danej funkcji krok po kroku. Z góry
dziękuję za pomoc
zajączek:
Sprowadź do postaci iloczynowej
zastosuj :
| | α+β | | β−α | |
sinα+ sinβ= 2sin |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
y= .............. = √2*cos(x − |
| )
|
| | 4 | |
okres podstawowy cosinusa :T= 2π
zatem y= sinx+cosx jest też T=2π
pozostałe podobnie,.......
powodzenia