pochodne
Nita: Oblicz pochodną do trzeciego rzędu z
f(x) = x − 1x + 2
?
20 kwi 22:22
Sabin:
No liczysz pierwszą, potem pochodną z tego co ci wyjdzie, a potem jeszcze raz...

W czym
problem?
20 kwi 22:25
Nita: wyszło mi na końcu pierwszej
f ( x ) = 3 x2 + 4x + 4
nie wiem czy to jest dobrze i nie wiem co robić z tym dalej.
20 kwi 22:28
Sabin: Jest ok, ale nie rozwijaj mianownika − zostawiaj podniesiony do potęgi. To jest pierwsza
pochodna. Drugą liczysz jako pochodną z tego co Ci wyszło. Trzecią liczysz jako pochodną tego,
co wyjdzie Ci w drugiej. I to wszystko
20 kwi 22:31
Nita: tak, tylko, że pochodna z licznika daje mi 0, a tak raczej nie może być...
20 kwi 22:33
Nita: ach... tu mam zastosować wzór na dzielenie pochodnych pewnie...
20 kwi 22:36
Sabin: No właśnie

Ewentualnie zapisać inaczej pochodną, ale ze wzoru na pochodną z dzielenia będzie
prościej
20 kwi 22:40
Nita: druga pochodna wyszła
a trzecia
| −6x4 + 24x2+16x3+32x+16 | |
| |
| 2x4+8x2+16 | |
Wow.
Dziękuję bardzo.
20 kwi 22:44
Sabin: | | −6x − 12 | |
A mi druga wyszła |
| − NIE ROZWIJAJ MIANOWNIKÓW  Bo raz że niepotrzebne, a |
| | (x + 2)4 | |
dwa że wydaje mi się że źle to robisz
20 kwi 22:49
Sabin:
| | −6x − 12 | | −6(x + 2) | |
Drugą pochodną można też zapisać tak: |
| = |
| = |
| | (x + 2)4 | | (x + 2)4 | |
| | −6 | |
|
| − uprościmy sobie rachunki przed 3 pochodną  |
| | (x + 2)3 | |
20 kwi 22:52
Nita: Też racja. Kurcze, a ja tu się produkowałam z rozpisywaniem
20 kwi 22:59
Nita: zaraz... a jak Ci wyszła ta druga pochodna? bo mi teraz wychodzi w liczniku − 2 x + 4...
20 kwi 23:06
Sabin:
| | 3'(x+2)2 − 3[(x+2)2]' | | 0 − 3[2(x+2)] | | −6(x+2) | |
Druga: |
| = |
| = |
| = |
| | (x+2)4 | | (x+2)4 | | (x+2)4 | |
| | −6 | | 0 − 6[(x+2)3]' | |
Trzecia: [ |
| ]' = analogicznie jak druga = |
| = |
| | (x+2)3 | | (x+2)6 | |
| | −6[3(x+2)2] | | −18(x+2)2 | | −18 | |
|
| = |
| = |
|
|
| | (x+2)6 | | (x+2)6 | | (x+2)4 | |
O ile się nie pomyliłem...
20 kwi 23:12
Nita: Ach już widzę, gdzie zrobiłam błąd. Ok.
Dziękuję bardzo.
| | 1 | |
To jak juz męcze o te pochodne to pochodna od √x2+ x będzie |
| czy U{1}{√x2 +x |
| | 2x√2x | |
?
20 kwi 23:16
Sabin:
Ani taka ani taka − zapominasz policzyć pochodną wewnętrzną (z x
2 + x)
| | 1 | | 2x + 1 | |
(√x2 + x)' = |
| *(2x + 1) = |
| |
| | 2√x2 + x | | 2√x2 + x | |
20 kwi 23:18
Nita: achaaaaa.... Ok. Dziękuję. Dobranoc
20 kwi 23:26