Twierdzenie sinusów i cosinusów.
Sylwia: Mam takie trzy zadanka:
1) Oblicz długości przekątnych d
1 i d
2 równoległoboku, którego boki mają długości 3cm i 5 cm,
zaś kąt ostry ma miarę 30 stopni.
2) W trójkącie ABC dane są: |AB|=5cm, |AC|=
√3cm, |∡A|=30 stopni. Oblicz |BC|, sinβ, sinγ.
| | 2√2 | |
3)W trójkącie ostrokątnym dane są: a=2cm, b=1cm, sinα= |
| . Oblicz c. |
| | 3 | |
zajączek:
1/z tw. cosinusów:
α= 30
o
β= 150
o
e
2= 3
2+5
2−2*3*5*cos30
o=............
e=.....
f
2= 3
2+5
2−2*3*5*cos 150
o=....
f=.......
cos150
o= −sin30
o
2/ |AB|= c= 5, |AC|= b=
√3 , |BC|=a =?
ze wzoru cosinusów:
a
2= c
2+b
2−2*c*b*cos30
o =..........
a=.........
ze wzoru sinusów
sinβ= .......
sinγ=......
3/ podobnie, spróbuj sama