ff
MARTA: Jeden z końców odcinka leży na paraboli o równaniu y = x2 , a drugi na prostej o równaniu
y = 2x − 6 . Wykaż, że długość tego odcinka jest nie mniejsza od 5 .
prosilabym o [pomoc
Sabin:

Zauważ, że najkrótszy z tych odcinków będzie ten, który jest poprowadzony pod kątem prostym do
prostej − czyli będzie odległością punktu na paraboli od prostej.
Oznaczmy punkt na paraboli przez A. Wtedy A = (x
A, x
A2). Dalej zamiast x
A będę pisał a −
jestem leniwy.
Prostą, nazwijmy ją k: y = 2x − 6 zapisujemy jako k: 2x − y − 6 = 0
| | |2a − a2 − 6| | |
Wtedy odległość tych punktów − ze wzoru, to: d(A, k) = |
| =
|
| | √5 | |
Ta odległość będzie najmniejsza wtedy, gdy najmniejszy będzie licznik − a tak będzie w
wierzchołku paraboli z licznika. Wierzchołek ma współrzędne x
w = 1 y
w = 5. Czyli najmniejsza
wartość licznika to 5 − stąd najmniejsza wartość całego ułamka to
5√5 =
√5. Każda
inna jest większa.