prosze o pomoc...
ilak: | | 1 | | 1 | |
a= |
| + |
| , b=log5 15, c=3log94 |
| | 2log32 | | log54 | |
uporządkuj rosnąco liczby:
przekształciłem:
b=log
3 5
c= 3
2log9 2=9
log9 2
jednak co dalej mam z tym zrobic?
20 kwi 21:10
Kempes: Wydaje mi się że a=log3154
i że:
c=2
20 kwi 21:16
Kempes: ale nie jestem pewien, musisz poszukać we wzorach na logarytmy
20 kwi 21:17
Sabin:
co do a, to:
| 1 | | 1 | |
| = |
| = log43
|
| 2log32 | | log34 | |
czyli a = log
415
dla podstaw > 1 log z tej samej liczby jest większy dla mniejszej podstawy.
Czyli a > b
ale a < 2, a 2 = c, czyli a < c
Stąd c > a > b
20 kwi 21:27