Trygonometria, równanie z parametrem, tangens
r4: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (tg(x)−1)(tg2(x)−m2+3m)=0 ma w
przedziale (−π2,π2) jedno rozwiązanie.
W odpowiedziach w książce znalazłem że jednym z rozwiązań jest m2−3m=1
Z tym że wtedy równanie będzie miało postać:
(tg(x)−1)(tg2(x)−1)=0
I wyjdą nam dwa rozwiązania:
tg(x)=1 v tg(x)=−1
Czy w odpowiedziach jest błąd czy to ja czegoś nie rozumiem?
20 kwi 21:08
Sabin:
Wydaje mi się że błąd jest w odpowiedziach. Ja z drugiego nawiasu dałbym m2 − 3m < 0 i to
rozwiązywał.
20 kwi 21:44