Analiza w technice
Kempes:

Witam, mam problem z ułożeniem równania. Chcę policzyć moment tarcia jaki wystąpi pomiędzy
powierzchnią czołową walca, a podłożem (oczywiście w ruchu obrotowym względem osi walca).
Zakładamy że powierzchnia jest wszędzie tak samo dociskana, gdzie wartość siły dociskającej
jest równa iloczynowi, nacisku i powierzchni F= (q*A). Natomiast jednostkowy moment jest równy
iloczynowi siły i promienia.
Zacząłem sobie liczyć i doszedłem do tego że (jak na rysunku) wartość takiej jednostkowej
powierzchni wynosi:
dA=π*((r+dr)
2−r
2)
No i zaczynają się schody bo nie wiem co zrobić z podczas całkowania dr
2
dA=π*(2*r*dr+dr
2)
Zasadniczo wzór był by poprawny po scałkowaniu gdyby to dr
2 po prostu zniknęło... Proszę o
opinie...