Dzielenie wielomianów
r4: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3) jest równa 16. Pierwiastkiem wielomianu jest
liczba 5. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3)(x−5).
Udało mi się dojść do postaci:
W(x) = P(x)*(x+3)*(x−5)+R(x) //R(x)−reszta z dzielenia.
W odpowiedziach natomiast znalazłem postać:
W(x) = P(x)*(x+3)*(x−5)+ax+b
Jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi skąd się wzięło to ax+b?
20 kwi 20:37
Sabin:
Reszta jest wielomianem o stopień mniejszym od tego, przez który dzielisz. Skoro dzielisz przez
(x+3)(x−5) = x2 + coś tam − w każdym razie f. kwadratowa czyli stopnia 2, to znaczy że reszta
będzie stopnia 1, czyli wzorem (ogólnie) ax + b.
20 kwi 20:38
r4: Aaa, no to już wszystko wiem =) Dzięki wielkie za szybką odpowiedź!
20 kwi 20:54