n
robert: W trójkącie prostokątnym iloczyn sinusa jednego z katów ostrych i tangensa drugiego kąta
ostrego jest równy 12
. Oblicz miary katów ostrych tego trójkata.
dzieki za pomoc
20 kwi 20:16
Sabin:
Albo brak rozwiązań − zadanie sprzeczne, albo pomyliłeś się przy przepisywaniu (zwłaszcza z tą
12).
20 kwi 20:20
robert: o przepraszam, jest rowny 12
mozesz napisać krok po kroku jak wyliczyc to zadanie?
20 kwi 20:23
Sabin:

Robimy rysunek, wtedy dla alfy przyjmijmy ze policzymy sinus, dla bety − tangens (to jest
arbitralne − sam przyjmujesz co Ci wygodne).
wtedy sinα =
bc, tgβ =
ab
a wtedy sinα*tgβ =
bc*
ab =
ac a to =
12 (dane z zadania)
Zauważ, że
ac to jest sinβ, czyli mamy sinβ =
12
Kąt, dla którego tak jest to 30 stopni, czyli β = 30. Stąd α = 90 − 30 = 60.
20 kwi 20:28