No to moze troche teorii
York: Teoria wraz z przykładami:
1. Co to znaczy że funkcja jest ,,na,,? Proszę również o przykład
20 kwi 19:52
Sabin:
To znaczy że "wypełnia cały zbiór wartości". Przykład:
funkcja f(x) = √x (lub np. f(x) = x2) jest funkcją 'na' zbiór <0, +∞) − dla każdego y z tego
przedziału znajdziesz odpowiadający mu x.
20 kwi 19:57
York: dzieki
20 kwi 20:04
Sabin:
Jeszcze jedno, może bardziej obrazujące temat:
funkcja f(x) = x2 jest funkcją:
NA zbiór <0, +∞)
W zbiór (−1, +∞) − tu oczywiście można podać nieskończoną liczbę postaci innych zbiorów.
20 kwi 20:05