Rownanie stycznej
Nita: Znajdź równanie stycznej do krzywej w danym pukncie. Czy dobrze zrobione?
f ( x ) = e x + 5
x(0)= 0
f ( 0 ) = 6
f ( x )' = e x
f' (0) = e 6
y − 6 = e 6 ( x − 0 )
y = xe 6 + 6
20 kwi 19:32
Sabin: Tak, raczej tak.
20 kwi 19:37
Nita: w takim razie dla f(x) = 3x − x2 w punkcie x=1 bedzie y=x +1, a dla
f (x) = 2x3 − x2 w punkcie x = 1 styczna będzie y = 8x + 2?
To jest moje jedno z wielu zadań na zaliczenie, więc zależałoby mi, żeby były dobrze.
20 kwi 19:47
Sabin:
Z pierwszym się zgadzam, w drugim wychodzi mi y = 4x − 3
20 kwi 19:53
Nita: Faktycznie. Mój błąd obliczeniowy. Dziękuję ślicznie
20 kwi 22:17