.
mys: Oblicz: 2−3+6−7+10−11+...+2010−2011= ?
20 kwi 17:42
Ajtek: Są to dwa ciągi arytmetyczne.
an:2;4;6;...2010, r=4
bn:−3;−7;−10;...−2011, r=−4
20 kwi 17:47
Ajtek: −11 oczywiście

.
20 kwi 17:48
Wojteq66: rozdziel na dwa ciągi najlepiej

2−3+6−7+10−11+...
(2+6+10+..2010) − (3+7+11+2011)
w pierwszym masz a1=2 i an=2010 (oblicz n ze wzoru na nty wyraz)
w drugim a1=3 an=2011 (jak wyzej)
W obu jest tyle samo wyrazow, jak wyliczysz n to tylko podstawiasz do wzoru
20 kwi 17:51
Godzio:
A ja proponowałbym:
2 − 3 = −1
6 − 7 = −1 itd. więc wystarczy policzyć ile jest tych −1
2,6,10,...,2010
an = 2010
a1 = 2
r = 4
an = a1 + (n − 1)r
2010 = 2 + 4n − 4
2012 = 4n
n = 503
Odp: −503
20 kwi 19:21