tak mi się wydaje
Oblicz.skorzystaj ze wzoru cos3α=cosα(4cos2α −3)
| π | 3π | |||
cos | + cos | |||
| 5 | 5 |
| π | π | π | π | π | ||||||
cos | +cos(3* | )=cos | +cos | (4*cos2 | −3) | |||||
| 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| π | ||
a cos | masz zapewne podane ile to jest ![]() | |
| 5 |
.
Doprowadziłem jyż do czegoś takiego:
2cosα(√2cosα−1)(√2cosα+1)
| π | ||
gdzie α= | ||
| 5 |
| π | π | π | ||||
cos | + cos | (4cos2 | − 3) = | |||
| 5 | 5 | 5 |
| π | π | |||
cos | (1 + 4cos2 | − 3) = | ||
| 5 | 5 |
| π | π | |||
−2cos | (1 − 2cos2 | ) = | ||
| 5 | 5 |
| π | 1 | √2 | π | 1 | √2 | π | ||||||||
−8cos | ( | − | cos | )( | + | cos | ) | |||||||
| 5 | 2 | 2 | 5 | 2 | 2 | 5 |
| π | π | π | π | π | π | π | ||||||||
−8cos | (cos | − cos | cos | )(cos | + cos | cos | ) | |||||||
| 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 |
| π | ||
no ale obojetnie jak uproscisz to, to i tak zostanie to cos | | |
| 5 |
.
| π | ||
jak się liczy cos | , to już tu na forum ćwiczyliśmy, i nawet zostało to dodane do głównej | |
| 5 |
| π | ||
A gdyby tak rozłożyć na cos(2 * | ) | |
| 10 |
| π | ||
a co z cos | ? Na policzenie tej wartości jest pewien trik, którego nie chce mi się tu | |
| 10 |
| 3π | 2π | |||
wydaje mi się, że można tak: cos | = sin | , i każdą ze stron można rozpisać itd. | ||
| 5 | 5 |
| π | ||
cos3α = cosα(4cos2α − 3) α = | ||
| 5 |
| 3π | π | π | ||||
cos | = cos | (4cos2 | − 3) | |||
| 5 | 5 | 5 |
| 3π | π | π | ||||
cos | = cos | (4cos2 | − 3) | |||
| 5 | 5 | 5 |
| π | 3π | π | π | π | ||||||
Mamy obliczyć: cos | + cos | = cos | + cos | (4cos2 | − 3) = | |||||
| 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| π | ||
cos | (.....) A dalej nic nie piszę | |
| 5 |
| π | ||
α= | ||
| 5 |
| 2 | ||
t2= | ||
| 4 |
| √2 | √2 | |||
t = − | v | |||
| 2 | 2 |