Zuza: Dane są dwa wierzchołki A(9, -1) i B(-7, 3) prostokąta ABCD oraz punkt E(4, -4) należący
do boku CD.
a) Wyznacz równanie prostej zawierającej bok CD
b) Oblicz współrzędne wierzchołka C
c) Oblicz współrzędne punktu S przecięcia się przekątnych tego prostaokąta.
4 kwi 17:07
moog: a) najpierw oblicz kierunkową AB ze wzoru - y=ax+b,
masz dwa punkty A(9,-1) * 9 to x, a -1 to y
to samo punkt B
podstawiasz do wzoru, układ równań - rozwiązujesz.
Jak masz wzór funkcji liniowej AB to możesz obliczyć kierunkową CD.
WIemy że punkt E zawiera się w tej prostej CD oraz to, ze prosta CD jest równoległa do
AB. Mają zatem takie same współczynniki kierunkowe. Znów korzystasz ze wzoru y=ax+b
podstawiasz do niego punkt E oraz współczynik kierunkowy z poprzedniego zadania - czyli
a. Obliczasz i masz wzór na prostą CD.
b) wiesz że punkt C będzie prostopadły do punktu B. czyli a1*a2= -1; korzystasz z tej
zależności podstawiasz tez punkt B i obliczasz C.
c) to już sobie dasz radę
4 kwi 19:19