Na szczyt góry o wysokości 250m prowadzi droga o długości 0,5km . Miara kąta alf
ona:

Na szczyt góry o wysokości 250m prowadzi droga o długości 0,5km . Miara kąta alfa, jaki tworzy
droga na szczyt z podstawą góry, jest równa:
a. 45 stopni
b. 60 stopni
c.30 stopni
d. 15 stopni
Jak to rozwiązać? z Pitagorasa?
20 kwi 16:40
Ajtek: Która klasa
20 kwi 16:42
ona: a czy to wazne? nie jestem dobra z matematyki , dlatego pytam o rozwiazanie , bo chce wiedziec
jak rozwiazuje sie takie zadanie...
20 kwi 16:44
;): Jak chcesz kąt liczyć z pitagorasa to powodzenia na maturze
20 kwi 16:45
Ajtek: Ważne, bo co gimnazjaliście po f. trygonometrycznych

.
20 kwi 16:47
ICSP: użyj funkcji trygonometrycznych.
20 kwi 16:47
ona: | | y | |
czyli korzystam z sin α = |
| ? |
| | r | |
20 kwi 16:52
Ajtek: Tak

.
20 kwi 16:52
ona: | | 250 | |
to wychodzi sin α = |
| ? |
| | 0,5 | |
20 kwi 16:55
ICSP: uuu ja bym najpierw wszystko w jednej jednostce zapisał.
20 kwi 16:56
Basia:
a gimnazjalista, który nie zna jeszcze funkcji trygonometrycznych, skorzysta z tego, że
przeciwprostokątna = 0,5 km = 500 m = 2*"pionowa" przyprostokątna
czyli jest to trójkąt prostokątny z kątami 30 i 60
stąd wiadomo, że kąt α=30
dlatego Ajtek pytał o klasę
20 kwi 16:56
ona: | | 250 | | 1 | |
sin α |
| = 0,5 ? a sin α |
| to 30 stopni |
| | 500 | | 2 | |
20 kwi 17:03
Ajtek: No i
Basia mnie rozgryzła

.
20 kwi 17:03