;/ wyznacz równanie prostej zaw wysokosc CD trójkąta ABCGDY A(1,6),B(3,8 )C(-1,3
kasia:
20 kwi 15:23
Atola: wyznaczasz najpierw równanie prostej przchodzącej przez punkty A i B
prosta zawierająca wysokość CD jest prostopadła do wyznaczonej prostej (zaw AB), dlatego
wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do prostej zaw AB i przechodzącej przez punkt C
20 kwi 16:05
kasia: a czy mogłabys mi rozwiazac to zadanie
20 kwi 16:10
Atola: tak poczekaj chwilkę
20 kwi 16:11
Atola: k−prosta przechodząca przez punkty A i B
k: y=ax+b
układam układ równań:
6=a+b
8=3a+b
po obliczeniu wychodzi:
a=1 i b=5
m−prosta zaw CD
m:a
1x+b
1
m:y=−x+b
1
C=(−1,3) ⇒ 3=1+b
1
b
1=2
m: y= −x+2
20 kwi 16:19
kasia: DZIEKI
20 kwi 16:29
kasia: wiesz probuje podobnie zrobic to zadanie ale nic z tego

tak samo probuje zrobic to zadanie
ale nic z tego....wyzancz rownanie prostej zawierajaca srodkowa CD trojkata ABC ktorego
wierzchołkami sa punkty A(−2,−3) B(4,1)C(−1,3) ALE NIC Z TEGO
20 kwi 16:30
Atola: to drugie jest prostsze:
wyznaczasz współrzędne środka odcinka |AB|:
| | (xA+xB) | | (y+yB) | |
S=( |
| ; |
| )=(1;−1)
|
| | 2 | | 2 | |
potem wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przz dwa punkty − C i S:
y=ax+b
układ:
3=−a+b
−1=a+b
b=1
a=−2
prosta ma równanie: y=−2x+1
20 kwi 16:38
kasia: hmm... nie rozumiem dlaczego w tym przypadku moglam skorzystac ze wzoru na punkt D
20 kwi 16:43
kasia: bo w tym zadaniu co Ci wysłałam pierwsze nie da rady z niego policzyc
20 kwi 16:44
Basia:
niebieska to środkowa (i dlatego teraz możesz bo D jest środkiem AB)
czerwona to wysokość (i dlatego w poprzednim przykładzie nie mogłaś, bo spodek wysokości
nie musi być środkiem podstawy)
20 kwi 16:47
Atola: jaki punkt D? chyba chodzi Ci o S?

a w pierwszym nie mogłaś skorzystać, bo jest powiedziane, ze prosta ma zawierać wysokość CD a
nie wiemy czy wysokość przecina odcinek AB w środku, natomiast w tym drugim zad jest
powiedziane, ze ma zawierać środkową, czyli punkt S leży w środku odcinka |AB|
20 kwi 16:49
kasia: dzia. zazdroszcze wam wiedzy
20 kwi 16:49