pomocy;/ wyznacz równanie prostej zaw wysokosc CD trójkąta ABC gdy A(1,6),B(3,8
kasia:
20 kwi 15:21
kasia: PROSZE O POMOC
20 kwi 15:31
Jack:
dopisz resztę zadania...
20 kwi 15:34
Basia: jest w drugim poście
20 kwi 15:39
Jack:
Dzięki

A(1,6),B(3,8 )C(−1,3)
Wyznacz więc prostą zawierającą punkty A i B, potem znajdź prostopadłą do niej przechodzącą
przez punkt C.
20 kwi 15:43
kasia: dzieki za pomoc
20 kwi 15:54
kasia: a mam do ciebie prosbe bo wyszlo mi spoko czyli y=−x+2..ale wydaje mi sie ze mam gdzies drobne
bledy czy mogłbys zrobic to zadanie
20 kwi 15:55
kasia: plis
20 kwi 16:03
Basia: to poprawna odpowiedź (przepisałaś z odpowiedzi ?)
20 kwi 16:17
Ajtek:
6=x+b → b=5
8=3x+b (−)
−−−−−−−−−−−
−2=−2x → x=1
Prosta AB: y=x+5
Prostopadła przechodząca przez pkt C:
a=−1
3=1+b → b=2
y=−x+2
Wygląda ok

.
20 kwi 16:20
kasia: niee..
moj sposob zadania
6= 1+b
b=5
8=3a+5
3a=3/3
a=1
1*A= −1
Y= −x +b
3= ax+b
3=(−1)(−1) +B
3=1+b
b=2
y=−x+2
20 kwi 16:22
kasia: dzieki wszystkim za pomoc
20 kwi 16:23
Ajtek: kasia oba sposoby są poprawne

.
20 kwi 16:24
kasia: tak samo probuje zrobic to zadanie ale nic z tego....wyzancz rownanie prostej zawierajaca
srodkowa CD trojkata ABC ktorego wierzchołkami sa punkty A(−2,−3) B(4,1)C(−1,3) ALE NIC Z TEGO
20 kwi 16:27
Basia:
kasiu
środkowa CD to prosta przechodząca przez punkt C i punkt D, który jest środkiem odcinka AB
wyznacz najpierw współrzędne D (znasz wzór ?), a potem rób tak jak w poprzednim przykładzie
pisałaś równanie pierwszej prostej
20 kwi 16:34
kasia: tak znam.. a dlaczego w tym przypadku mozemy wykożystac ze mozemy obliczyc punkt d
20 kwi 16:38