Basia:
| | 1 | | 1 | |
L = (1+cosα)( |
| + |
| ) = |
| | sinα | | | |
| | 1 | | cosα | |
(1+cosα)( |
| + |
| ) = |
| | sinα | | sinα | |
gdyby
(1+cosα)
2 = sin
2α ⇒
1+2cosα+cos
2α=sin
2α
sin
2α+cos
2α+2cosα+cos
2α−sin
2α = 0
2cosα(1+cosα)=0
a to oczywiście jest prawdą tylko
dla niektórych kątów α
(na pewno nie jest prawdą np. dla α=60
czyli to nie jest tożsamość
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugie liczysz identycznie, ale
to jest tożsamość
czyli zaczynając od lewej i stosując takie przekształcenia jak w (a) dojdziesz do prawej