Rozwiąż równanie
Pan trygonometria: Rozwiąż równanie 4sin2x − (2√2 − 2)sinx − √2= 0
Mogli byscie wyliczyć deltę ?
20 kwi 14:12
Godzio:
Δ = (2√2 − 2)2 + 16√2 = 8 − 8√2 + 4 + 16√2 = 12 + 8√2 = (2 + 2√2)2
√Δ = 2 + 2√2
20 kwi 14:13
TOmek: 4sin2x−(2√2 −2)sinx − √2=0
t=sin
4t2−(2√2 −2)t−√2=0
Δ=[−(2√2 −2)]2−4*[−√2]*4=(2√2 −2)2+16√2=[2(√2−1)]2+16√2=4(3−2√2)+16√2=
12−8√2+16√2=8√2+12
20 kwi 14:21
Pan trygonometria: Godzio a mógłbyś napisać jak obliczyłeś ten pierwiastek z delty?
20 kwi 15:59
Pan trygonometria: nie zauważyłem że Godzia nie ma mógłby ktoś inny to wytłumaczyć? Wiem że jak podniosę do
kwadratu to wyjdzie 12 + 8√2 ale jak to zróbić w druga stronę
20 kwi 16:01
Basia:
albo to widzisz, albo próbujesz tak:
sposób 1 (intuicyjny)
a,b powinny być całkowite
(a+b
√2)
2 = 12+8
√2
a
2 + 2ab
√2 + b
2*2 = 12+8
√2
no to chciałoby się żeby
2ab = 8
ab = 4
to mogą być pary: 1,4 (sprawdzasz i nie pasuje) lub 2,2 (sprawdzasz i pasuje więc dalej się nie
bawisz)
sposób 2 (ścisły i formalny)
(a+b
√2)
2 = 12+8
√2
a
2 + 2ab
√2 + b
2*2 = 12+8
√2
(a
2+2b
2) + 2ab
√2 =12+8
√2
stąd
a
2+2b
2 = 12
2ab = 8
16 + 2b
4 = 12b
2
2b
4−12b
2+16 = 0 /:2
b
4−6b
2+8 =0
Δ=(−6)
2−4*1*8 = 36−32 =4
√Δ=2
odpada, bo a i b powinny być całkowite
lub
czyli b= 2 i a=2 lub b= −2 i a= −2
to to wygodniej wziąć to pierwsze
czyli
(2+2
√2)
2 = 12+8
√2
20 kwi 16:16
Pan trygonometria: Dzięki Basia o to mi chodziło
20 kwi 16:43
kutas:

β∊∫
8 gru 13:27