Zadanie z fizyki
rogal180:
Witam,
Na ciało o masie m działa siła hamująca ruch, proporcjonalna do prędkości,
F = −bv, b − stała. Znaleźć zależność prędkości ciała od czasu. Jaka drogę przebędzie ciało do
chwili zatrzymania się? Prędkość początkowa ciała przyjąć równa v0.
20 kwi 13:59
rogal180: Atola pomóż , prosze
20 kwi 16:38
Atola: spróbuję, ale dziwne to zad
20 kwi 16:39
rogal180: oki
20 kwi 16:51
Tomek.Noah: dla drogi t bedzie tak
ma=bv /*t
ma*t=bv*t
ma*t=bs
v=v
o
20 kwi 16:51
Atola: F=ma
a=F/m
v=v
0−at ( bo ruch opóźniony)
po przekształceniach wychodzi
ale nie jestem tego pewna
20 kwi 16:55
20 kwi 17:33
Anone: prędkość:
a = −bVm
ΔVΔt = −bVm
∫ΔVV = −bm∫Δt
ln|V| = −btm + C1
V = Ce−btm
droga tak jak Tomek.Noah
20 mar 16:40