POMOC
pięknotka: CZY JEST KTOś KTO MóGłBY POMóC MI W ZADANIU


?
20 kwi 12:51
pięknotka: W jakiej odległości od siebie powinny znajdować się okular i obiekty mikroskopu o ogniskowych
równych odpowiednio 12.5 cm. i 2 mm. aby powiększenie mikroskopu było równe 400?
20 kwi 12:52
20 kwi 15:27
20 kwi 16:08
pięknotka: było ale nie wytłumaczone pomoże ktoś


?
21 kwi 19:22
Ewelina: jak sie zalogowalas
21 kwi 19:25
Ewelina: na tym forum
21 kwi 19:26
Dżulia:
21 kwi 19:26
Dżulia: to jest zadania bardzo proste
21 kwi 19:27
pięknotka: dla ciebie proste dla mnie nie wyłumaczy ktoś?
21 kwi 21:06
Atola: to moze powiedz czego nie rozumiesz w tym rozwiązaniu? to wtedy będę wiedziałą co Ci
wytłumaczyć dokładnie

wzór przybliżony ma powiększenie mikroskopu to:
p=(l*d)/(fok * fob)
l−odleglość okularu od obiektywu
d−od. dobrego widzenia 25 cm
fok−ogniskowa okularu
po podstawieniu do wzoru obliczam l,
odpowiedź wyszła mi l=40 cm
21 kwi 21:10
pięknotka: jak podstawiałam do wzoru to inny wynik wychodził podstawisz do wzoru i obiczysz
21 kwi 21:13
Atola: tak podstawię

ale na pewno zamieniłaś jednostki?
21 kwi 21:14
pięknotka: no nie wiem bo podstawiałam i nie wiem jak to zrobiłam
21 kwi 21:15
Atola: | | p*fok*fob | | 400*12,5cm*0,2cm | |
l= |
| = |
| =40cm |
| | d | | 25cm | |
21 kwi 21:17
pięknotka: dzięki bardzo pozdro
21 kwi 21:19