trygonometria
Aska: Oblicz wartość cosα, jeśli wiesz że końcowe ramię leży w drugiej ćwiartce układu współrzędnych,
sinα=√2m−m2 i m<1. Wynik przedstaw w najprostszej postaci.
20 kwi 12:44
Godzio:
cosα = − √1 − sin2α = √1 − 2m + m2 = √(m − 1)2 = − m + 1
20 kwi 13:51
ICSP: Godzio zgubił minus

20 kwi 13:55
Godzio: Ano
20 kwi 13:56
ICSP: i to nawet dwa

20 kwi 13:59
Aska: chyba mam jakąś zaćme

żeby takiego zadania nie umieć zrobić
20 kwi 14:02
Godzio: Czemu 2 ?
20 kwi 14:05
ICSP: Jak to czemu dwa? Po drugim znaku = i po trzecim znaku =
20 kwi 14:06
Godzio:
No to trzy w takim razie
cosα = −√1 − sin2α = −√1 − 2m + m2 = −√(m − 1)2 = −(−m + 1) = m − 1
20 kwi 14:07
Aska: a dlaczego tam są minusy?
20 kwi 14:10
Godzio:
Bo jesteśmy w 2 ćwiartce, a tam cosinus jest ujemny
20 kwi 14:11
ICSP: Godziu a ja mam takie pytanie. Załóżmy że m < 1 wtedy mozemy wziasc m = −5
√2*(−5) − (−5)2 = √−10 − 25 = √−35 Ładnie to wygląda?
20 kwi 14:20
Godzio:
Też to zauważyłem, ale myślałem po prostu, że albo trzeba wyznaczyć m dla którego to jest
możliwe (wyrażenie pod pierwiastkiem) albo
Aśka nie napisała wszystkiego
20 kwi 14:26