Środek okręgu o równaniu x^2+y^2+4x-6y-2010=0 ma współrzędne
xc: Środek okręgu o równaniu x2+y2+4x−6y−2010=0 ma współrzędne
A.S=(4,−6)
B.S=(−4,6)
C.S=(2,−3)
D.S=(−2,3)
Proszę o wytłumaczenie.
20 kwi 12:41
Aska: musisz ten dany wzór co masz doprowadzić do postaci : (x−xs)2+(y−ys)2=r2
S=(xs,ys)
żeby tak się stało z danych które posiadasz musisz złożyć dwa wzory skróconego mnożenia
(x2+4x+4)+(y2−6y+9)−2010−13(odejmujemy ponieważ wcześniej dodaliśmy 13 których użyliśmy we
wzorach)=0
(x+2)2+(y−3)2=2023
S=(−2,3)
20 kwi 13:00
Mateusz: Jest duzo prostszy sposób na wyznaczenie środka i promienia okręgu z postaci ogólnej niz
kombinowanie ze wzorów skróconego mnożenia
postac ogólna okręgu:
x2+y2−2ax−2by+c=0
mamy okrąg o takim rownaniu
x2+y2+4x−6y−210=0 łatwo wyznaczymy wspołrzędne środka
−2a=4
a=−2
tak samo z b
−2b=−6
b=3
czyli S=(−2,3) promien r wyznaczam ze wzoru r=√a2+b2−c wzór ten wynika z tw Pitagorasa i
mozna zapisac równanie w postaci kanonicznej ale u ciebie pytają o współrzędne środka
20 kwi 14:01