Różnica miar dwóch sąsiednich kątów o równoległoboku jest równa 80 stopni. Kąt r
xc: Różnica miar dwóch sąsiednich kątów o równoległoboku jest równa 80 stopni. Kąt rozwarty tego
równoległoboku ma miarę:
A.120 stopni
B.125 stopni
C.130 stopni
D.135 stopni
Proszę o wytłumaczenie.
20 kwi 12:38
Artur: α−kąt (α−80)− sąsiedni kąt suma miar kątów przy podstawie wynosi 180
2α −80=180
α=130
C
20 kwi 12:42
Ajtek: Suma miar kątów przy jednum boku równoległoboku to 180o
Czyli:
α+β=180
Z treści zadania różnica miar tych kątów to 80o → α−β=80
Mamy układ równań:
{α+β=180
{α−β=80 → α=80+β
80+β+β=180
2β=100
β=50 → α=130
Odpowiedź C.
20 kwi 12:44