Ciąg trójwyrazowy (4,2x,9) jest rosnącym ciągiem geometrycznym. Wynika stąd, że
xc: Ciąg trójwyrazowy (4,2x,9) jest rosnącym ciągiem geometrycznym. Wynika stąd, że
A.x=2.5
B.x=3
C.x=3.5
D.x=4
Wzór b
2=a*c (chyba)
Coś źle robię, nie wychodzi
20 kwi 12:35
Aska: 4x
2=36
x
2=9
x=3 lub x=−3 −> odrzucamy bo ciąg ma byc rosnacy czyli q>0
odp B
20 kwi 13:02
xc: A jak bym robił wzorem: b2= a*c
2x2=4*9
I dlaczego dwójka jest podniesiona do kwadratu?
2x2 to inaczej (2*2*x*x)?
Bo ja robiłem tak, że 2x2=36/:2
x2= 18
Tak zrobiłem. A tu trzeba było podnieść do kwadratu?
20 kwi 14:09
Aska: ponieważ mnożyłam na krzyż czyli 2x*2x wiec 2*2=4 i x*x= x2 czyli 4x2
20 kwi 14:29
Aska: jeżeli masz taką liczbę do kwadratu jak ta czyli 2x to
jeden i drugi czynnik jest podnoszony do kwadratu: a2b2=(ab)2
20 kwi 14:30