Wykres funkcji kwadratowej f(x)=-7(x-5)^2+3 ma dwa punkty wspólne z prostą o rów
xc: Wykres funkcji kwadratowej f(x)=−7(x−5)2+3 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu:
A.y=8
B.y=6
C.y=4
D.y=2
Wiem, że takie zadania się robi z tabelką x i y. Następnie się podstawia punkty z x pod x w
rówaniu, rysuje się parabole i wtedy widać jakie to jest równanie. Tylko to zadanie jest
jakieś dziwne i mi głupoty jakieś wychodzą. Proszę o wytłumaczenie.
20 kwi 12:32
Aska: wierzchołek masz w punkcie W=(5,3)
funkcja jest malejąca czyli ramiona skierowane ma w dół bo a<0, a wierzchołek jest jest
najwyższym punktem więc jeżeli ma mieć dwa punkty wspólne to musi przecinać parabole poniżej
współrzędnej y tego wierzchołka, czyli w przedziale (−∞,3)
tak więc tylko y=2 zawiera się w tym przedziale więc odp D
20 kwi 13:09
xc: Nie rozumiem. Mogłby mi to ktoś rozpisać, jak to się robi?
20 kwi 13:56