rownanie
ash: | | | |
= 5U{1}{2] * | gdy n∊N i n wieksze badz rowne 2 |
| | |
na co musze zwrocic uwage przez to ze n wieksze badz rowne 2 i tak poza tym to prosilbby,m o
rozwiazanie tego bo probuje i wychodzi mi inaczej niz w odpowiedziach
20 kwi 12:18
Wojteq66: Rozwiąż
....
20 kwi 12:27
ash: | | 11 | | n−(n−1) | |
no |
| * n wiem skad ale jak to ise stało że mam |
| |
| | 5 | | 2 | |
20 kwi 12:34
ash: wlasciwie to chodzi mi tylko o to dlaczego nie ma silni przy n−kach w liczniku pierwszego
ulamka
20 kwi 12:42
ash: i dlaczego w nawiasie w liczniku pierwszego ulamka jest −1 a nie −2
20 kwi 12:48
Aska: ponieważ silnia się skróciła z silnią w mianowniku
20 kwi 12:48
Aska: | | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | n*(n−1) | |
tzn np. |
| = |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | (n−2)!*2! | | 2 | |
20 kwi 12:51
ash: no dobra a co z tym −1 i −2
20 kwi 12:51
ash: no dobra, powiedz mi jeszce czemu dopisuje to wwszystko w liczniku i juz cie nie mecze
20 kwi 12:53
Aska: ponieważ silnia ma postać np. 1*2*3*4=4! itd tak więc silnia liczby n wynosić będzie
...(n−4)(n−3)(n−2)(n−1)*n czyli n!
możesz sobie wyobrazić że n to jest np 9 czyli liczba na którą nakładamy silnie powiedzmy
9!(licznik), jeśli w mianowniku masz 7! to wypadałoby to skrócić, więc aby dało się to zrobić
trzeba 9! tak jakby rozłożyć na dwie części : 7! i to co jeszcze zostało czyli *8*9,
tak samo jest z liczbą "n"
20 kwi 13:22
Aska: a dlaczego ma być −2 a nie −1? bo nie wiem jak ty to rozumiesz
20 kwi 13:23
ash: a juz wiem

−2 i −1 to jest jakby kolejne stopnie tego n silniowanego a jest −1 a ni −2 bo
akurat to zostaje ze skrocenia, juz wiem, dzx
20 kwi 13:26
ash: | | n−4 | |
jakbym mial |
| to robie tak |
| | 2(n−7) | |
| (n−7)(n−6)(n−5)(n−4)(n−3)(n−2)(n−1)n | |
| skracam n−7 i to wszystko |
| 2(n−7) | |
20 kwi 13:32
Wojteq66: skracasz nie (n−7) tylko (n−7)!
20 kwi 16:07