matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc calke
adi:
∫3
x
xdx jak to zrobic?
20 kwi 11:44
Godzio:
przez części:
3
x
3
x
* x
3
x
∫3
x
xdx = ∫(
)'xdx =
− ∫
dx =
ln3
ln3
ln3
3
x
* x
3
x
=
−
+ C
ln3
ln
2
3
20 kwi 13:54