Dla jakich wartości m
Trox: Dla jakich wartości parametru m, równanie ma dwa pierwiastki dodatnie?
|x − 1| = m2 − 2m + 1
Mi wyszło, że m należy do przedziału (0, 2). Prosiłbym o sprawdzenie.
20 kwi 11:38
Rivi: Prawie. me(0,1)(1,2) Twój przedział tylko bez jedynki

bo m
2−2m+1<1 (wychodzi Twój przedział) i m
2−2m+1>0 (wszystkie bez m=1)
20 kwi 11:47
Wojteq66: (0,1) u (1,2)
20 kwi 11:48
Trox: A to nie można tego tak rozpisać? :
x−1 = m2−2m+1 v x−1 = −m2+2m−1
20 kwi 11:53
Rivi: Niby można.. ale wtedy musisz jeszcze rozważyć opcję kiedy jest jedno rozwiązanie − czyli, gdy
x−1=0 i odjąć to "m' z wyniku. Czyli m=1

i Przedział bez tego.
20 kwi 11:59
Rivi: m
2−2m+1=0
Δ=0 m=1
−m
2+2m−1=0
Δ=0
m=1
20 kwi 12:00
Trox: Mhm, tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego nie przenosi się tej −1 z "x−1" po lewej stronie
równania, ani jak działa ten sposób "m
2−2m+1<1 i m
2−2m+1>0". Raz ta jedynka jest, raz jej
nie ma
20 kwi 12:10
Rivi:

Rysujesz sobie wykres f(x)=Ix−1I i widać, że dwa dodatnie rozwiązania są dla ye(0,1)
tak więc m
2−2m+1 musi być >0 i <1
20 kwi 12:14
Trox: Aaaha, takie buty. No dzięki.
20 kwi 12:26