Trójkąt w prostokącie.
Matio1717:

Jak uzasadnić że ten trójkąt znajdujący się w prostokącie jest prostokątny?
20 kwi 01:38
;): Znasz takie tw. Pitagorasa?
20 kwi 01:43
rumpek: to a na tym rysunku to do czego się tyczy?
20 kwi 01:44
;): Albo pokazać że ten kąt jest równy 90o
180o − 45o − 45o = 90o więc jest prostokątny
20 kwi 01:46
rumpek:

|AD| − |BF| = 4 − 2 = 2
więc |CF| = 2
a skoro |EC| = |CF| to to jest trójkąt kwadratowy mający kąty odpowiednia: 90
o, 45
o, 45
o.
Tak samo robisz z tym większym trójkątem:
|AB| − |EC| = 6 − 2 = 4
|AD| = |DE|
i tak samo jako wyżej piszesz, że ma ten trójkąt kąty: 90
o, 45
o, 45
o.
Teraz rozpatrzmy kąt:
∡E − ma 180
o − 45
o − 45
o = 90
o
c.n.u.
20 kwi 01:50