matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;P
Agula:
ile to jest 3 − √10 ?
19 kwi 23:12
ICSP:
<0
19 kwi 23:13
think:
√
10
f(x) =
√
x
1
f'(x) =
2
√
x
f(x
0
+ Δx) =
√
x
0
+ Δx
x
0
= 9 Δx = 1
1
1
√
10
≈ f(x
0
) + f'(x
0
)*Δx = 3 +
*1 = 3 +
2
√
9
6
1
3 −
√
10
≈ −
6
19 kwi 23:17
zajączek:
√
10
≈ 3,16 3−
√
10
≈ 3−3,16 ≈ − 0,16
19 kwi 23:36