wielomiany pomocy :)
miki: Koljne zadania których nie potrafie

/:
Długość krawędzi podstawy prostopadłościanu o objętości 20m
3 są mniejsze od jego wysokości x
odpowiednio 1m i 4 m .Wyznacz wymiary prostopadłościanu

a i czy ja dobrze rozkładam np. na czynniki
a) x
3 − 25x
x(x
2−25)
x(x−5)(x+5)
x=0, x−5=0 ; x=5, x+5=0; x=−5
b)x
3+x−4x+4 − tego już nie wiem

/
19 kwi 23:08
Kejt: w b) nie zgubiłeś żadnego stopnia przy "x"?
co do pierwszego to zaraz napiszę..
19 kwi 23:10
miki: nie właśnie tak mam w zadaniu

/ niestety , dzięki za pomoc
19 kwi 23:11
Kejt:
V=abx
a=x−1
b=x−4
abx=20
do policzenia.
19 kwi 23:12
Atola: x(x−1)(x−4)=20
x3−5x2+4x−20=0
(x−5)(x2+4)=0
x=5m
a=4m
b=1m
19 kwi 23:13
miki: dzięki
19 kwi 23:14