matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
rączszka:
Całeczka
funkcji niewymiernych
1
∫
dx
√
x
+
3
√
x
No dobra, było na wykładzie, że trzeba wspólną wielokrotność, czyli t=
6
√
x
. Ale zostaje mi: t=x
6
dt=6x
5
dx I specjalnie nie widzę, gdzie to dalej wstawić, żeby wyliczyć tą całkę
19 kwi 22:29
rączszka:
Dobra, chyba już wiem
19 kwi 22:41