.
k.: stosunek długości krawędzi prostopadłościanu jest równy 1 : 2 : 3 . Pole powierzchni całkowitej
tego prostopadłościanu jest równe 88 . Suma długości trzech krawędzi prostopadłościanu jest
zatem równa :
a) 12
b) 5
c) 6
d) 8
19 kwi 22:09
ICSP: x:2x:3x:
2 * 2x * x + 2 * 2x * 3x + 2 *2* x * 3x = 4x2 + 12x2 + 6 x2 = 22x2
22x2 = 88 ⇔ x2 = 4 ⇔ x = 2
2:4:6
2 + 4 + 6 = 12
Odp. A
19 kwi 22:24
zajączek:
odp a)
19 kwi 22:26
n.: dlaczego jest 2 + 4+ 6 i to daje 12 ?
1 maj 21:51
n.: aaaaa juz wiem
1 maj 21:55