.
k.: współczynnik kierunkowy prostej równoległej do prostej o równaniu 4x − 2y + 1 = 0 jest równy :
a) 4
b) −2
c) 12
d) 2
19 kwi 21:59
włóczykij: musisz przenieść y na jedną strone i podzielić tak żeby przed y było jeden wtedy przed x będzie
współczynnik kierunkowy który w prostych równoległych musi być taki sam
19 kwi 22:03
włóczykij: w tym wypadku to jest 2
19 kwi 22:04
k.: yhym. no zrobiłam tu jakieś równanie i wyszło mi 2 więc chyba dobrze, dzięki
19 kwi 22:07
włóczykij: to jest tak przenosisz i jest 2y= 4x+1 dzielisz przez dwa i wychodzi y= 2x + 1/2 czyli przed x
jest 2
19 kwi 22:16
k.: i tak właśnie zrobiłam
19 kwi 22:38
włóczykij: no to oki.
19 kwi 22:44