rozwiąż równanie trygonometryczne
Romy: rozwiąż równanie trygonometryczne i podaj potrzebne założenia
sin(x)*cos(x)
−−−−−−−−−−−− = 1/2+ 1/2*tg2(x)
cos(2x)+sin2(x)
19 kwi 21:47
Atola: zalożenia:
x≠π/2+kπ i cos(2x)+sin2x≠0
czyli po prostu x≠π/2+kπ
rozwiazanie:
sinx*cosxcos2x=12+sin2x2cos2x
2sinx*cosx−sinx2cos2x=12
−tg2x+tgx−12=0
Δ=0
tgx=1
x=π/4+kπ
19 kwi 22:01
zajączek:
cos2x= 1 −2sin
2x
| | sinx*cosx | | sinx*cosx | | sinx*cosx | |
L= |
| = |
| = |
|
|
| | 1−2sin2x +sin2x | | 1−sin2x | | cos2x | |
dla cosx≠0 => x≠k*π, k€C
2tgx = 1+tg
2x => tg
2x −2tgx+1=0 => ( tgx−1)
2=0
tgx= 1
x= .........
19 kwi 22:06
Atola: zajączek wydaje mi się, ze źle masz to założenie że x≠kπ dlatego, ze załozenia robisz do
postaci danej a nie przeksztalconej, a poza tym jeszcze musisz uwzględnić załozenie dla
tangensa
19 kwi 22:08
Romy: dzięki za szybką odpowiedź, też to analizuję
19 kwi 22:11
zajączek:
| | sinx | |
tgx= |
| , też dla cosx ≠0  |
| | cosx | |
19 kwi 22:12
Atola: nie wiem, moze się mylę, ale ja bym nie robiła załozenia dla cosx tylko dla tgx, że tgx≠1/2
więc x≠π/2+kπ

19 kwi 22:15
Atola: ale dla cosx≠0 też jest x≠π/2+kπ

19 kwi 22:15
19 kwi 22:16
zajączek:
Zauważ,że
Romy niezbyt wyraźnie napisała prawą stronę

ja traktowałem ,że tam jest
12(1+tg
2x)
19 kwi 22:18
Atola: spox
19 kwi 22:19
Romy: tak jest
19 kwi 22:19
zajączek:
No tak

wkradł się chochlik
19 kwi 22:20
Romy: dzieki :3
19 kwi 22:22
andrzej: dwa dolary i 7 groszy
21 maj 23:37