Bardzo Proszę o Pomoc.
Agula: Napisz równanie dwusiecznych kątów zawartych pomiędzy prostymi
a) k; y = 2x + y l; y = 3x + 1
b) k; x − y +1 = 0 l; y = 4x +2
19 kwi 21:46
Agula: Proszę pomóżcie
19 kwi 22:16
włóczykij: w przykładzie a jest bład w prostej k nie ma być y= 2x + y tylko + coś innego
19 kwi 22:19
włóczykij: mam racje
19 kwi 22:20
Agula: Nie. Powinno byc tak jak jest.
19 kwi 22:26
włóczykij: więc tak przykład a to y= 6x+1
19 kwi 22:31
Agula: A mogła bym Prosić o wyjaśnienie.
19 kwi 22:33
Agula:
19 kwi 22:34
ICSP: czy aby na pewno jest tylko jedna taka prosta?
19 kwi 22:37
Kejt: no właśnie.. dwie..
19 kwi 22:38
włóczykij: więc tak jedna z tych prostych to będzie oś OY a druga przechodzi przez punkty (2,7) i (0,1)
czyli przcinają sie w punkcie A(0,1) a między nimi trzeba znależć punkt na środku gdzieś
obojętnie gdzie. najlepiej sobie narysować i tak punkt równo oddalony w górze między nimi to
np B(1,7) i teraz obliczamy ze wzoru na prostą przechodzącą przez te dwa punkty A i B i to
jest ich dwusieczna
19 kwi 22:38
Agula: Nom, właśnie powinny wyjść dwie proste.
19 kwi 22:39
włóczykij: w każdym podpunkcie będzie jedna prosta bo kąty będą dwa wierzchołkowe a ich dwusieczne leżą na
tej samej prostej
19 kwi 22:39
włóczykij: a podpunktu b nie obliczyłem
19 kwi 22:39
włóczykij: acha rzeczywiście przepraszam jeszcze po jednej prostej powinny wyjść tych kątów rozwartych ale
jak wie sie jak poprzedniego obliczałem to już łatwe
19 kwi 22:41
ICSP:

troszke źle ale ja tutaj widzę dwie proste. Oś OX powinna być o jedna jednostkę w dół.
19 kwi 22:42
Agula: Która prosta to y = 2x + y , a która y = 3x + 1
19 kwi 22:45
włóczykij: y= 2x+y to oś OY czyli pionowa a y= 3x +1 to czerwona pochylona
19 kwi 22:47
ICSP: y = 2x + y ⇔ 2x = 0 ⇔ x = 0Prosta o takim równaniu jest ci bardziej zwana pod nazwą osi OY
19 kwi 22:47
ICSP: tylko jak już mówiłem. Oś OX powinna być o jedna jednostkę w dół obniżona. Poprostu coś mi sie
pomyliło przy rysowaniu
19 kwi 22:48
Agula: Ok, ale i tak dalej nie wiem jak napisać to równanie dwusiecznych .
19 kwi 22:50
włóczykij: to są te zielona i niebieska
19 kwi 22:51
Agula: Ale jak ja mam wyznaczyć równanie tych dwusiecznych?
Mam wskazówkę zeby liczyć to z warunku: d(P,k) = d(P,l)
19 kwi 22:54
Agula: d(P,k) = d(P,l) p=(x,y)
| IxI | | I3x − y + 1 I | |
| = |
| |
| √1 | | √9 +1 | |
| IxI | | I3x − y + 1 I | |
| = |
| |
| 1 | | √10 | |
| | I3x − y + 1 I | |
IxI = |
| ⇒ |
| | √10 | |
| | I3x − y + 1 I | | I−3x + y −1 I | |
⇒ IxI = |
| lub IxI = |
| |
| | √10 | | −√10 | |
√10x = 3x − y + 1 −
√10x = −3x +y − 1
3x −
√10x − y + 1 = 0 −3x +
√10x + y − 1 = 0
Może tak być?
19 kwi 23:08
Agula: Wyleciało mi : ile to jest 3 −
√10
19 kwi 23:11
ICSP: to jest <0 bo 10 jest > 9
19 kwi 23:12
Agula: ok, a dobrze to jest zrobione
19 kwi 23:17
Agula: b)
| Ix − y +1 I | | I 4x − y +2 I | |
| = |
| |
| √1 + 1 | | √16 + 1 | |
| Ix − y +1 I | | I 4x − y +2 I | |
| = |
| |
| √2 | | √17 | |
I nie wiem jak dalej..
19 kwi 23:20
zajączek:
opuść moduły bez zmiany znaków , otrzymasz równanie jednej dwusiecznej
opuść drugi ze zmianą znaków, a pierwszy bez zmiany , otrzymasz równanie drugiej dwusiecznej
rachunki paskudne, ale da się policzyć
19 kwi 23:31