zad
K+K: Długość krawędzi bocznej c prostopadłościennego pudełka o podstawie prostokąta tworzy wraz z
długościami krawędzi podstawy a,b (w kolejności c,a,b ) ciąg arytmetyczny o różnicy −2.
* Oblicz długości krawędzi pudełka, jeśli a2 + b 2 = c2 .
* Wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej pudełka do płaszczyzny podstawy.
19 kwi 21:23
zajączek:
1/
a,b,c >0
a= c−2 , b= c−4
i a
2+b
2= c
2
rozwiąż ten układ
2/ po rozwiązaniu 1/ narysuj ten prostopadłoscian
i zaznacz kąt między przekątną główną i przekątna podstawy
i oblicz miarę tego kąta
powodzenia
19 kwi 21:36