Suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego jest równa 13
Ola: Suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego jest równa 13. Jeżeli do
pierwszej liczby dodamy 2, do drugiej 5, a do trzeciej 4, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy
ciągu arytmetycznego. Znakdż te liczby. Proszę o pomoc.
19 kwi 21:18
zajączek:
a,b,c −−− tworzą ciąg geom. =>
b2=a*c
a+2,b+5, c+4 −−− tworzą ciąg arytm. =>
2*(b+5)= a+2 +c+4
a+b+c= 13 −−− z treści zad.
rozwiąż układ tych trzech równań
19 kwi 21:43