19 kwi 21:09
ICSP: ponieważ mnożymy przez kwadrat mianownika a kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest zawsze
dodatni i nie musimy zmieniać znaku nierówności.
19 kwi 21:12
włóczykij: po to iż tak samo dla dzielenia jak i dla mnożenia jeżeli licznik lub mianownik a w iloczynie
jeśli jeden nawias jest równy zero to cały iloczyn jest równy zero więc łatwiej liczyć iloczyn
19 kwi 21:14
regweg: dlaczego przez kwadrat
19 kwi 21:15
włóczykij: musisz przez kwadrat żeby mieć pewność że liczba w mianowniku będzie dodatnia przez co nie
będziesz musiał zmieniać znaku nierówności. nierówność jeśli chcesz pozbyć sie mianownika
mnożysz przez jego kwadrat zawsze i nie zmieniasz znaku nierówności,
19 kwi 21:18
regweg: czyli robir tak poniewaz jesli jakikolwiek nawias podniose do kwadratu a w kazdymn z nich mam x
i jakas cyfre to niezaleznie od tego czy x jest rowny zeru to zawsze zostaje mi w tym nawiasie
kwadrat tej cyfry

np.
(x−3) i (x−3)
2
w pierwszym wypadku jesli x rowny jest 3 to calosc rowna jest zero i wtedy juz caly licznik
badz mianownik ronwy jest temu zeru, a jesli podniesiemy to do kwadratu to ile nie rownalby
sie x to zawsze zostaje nam kwadrat tej drugiej cyfry, tak czy chodzi o cos jeszce innego
19 kwi 21:24
włóczykij: chodzi o to że chcesz pozbyć sie mianownika. ale mnożąc przez sam mianownik bo tak robi sie
przy równaniach to nie wiedziałbyś czy zmienić znak nierówności bo nie wiesz czy w nawiasie
wyjdzie ci liczba mniejsza czy większa od zera a jakby mniejsza to musiałbyś zmienić. więc
mnożysz przez kwadrat mianownika a każda liczba podniesiona do kwadratu będzie większa lub
równa zero czyli masz pewność że znaku nierówności nie musisz zmieniać bo przy mnożeniu
nierówności przez liczbe dodatnio lub 0 nie zmieniało sie znaku nierówności na przeciwny
19 kwi 21:29
regweg: i po co mi pewnoscze nie musze zmieniac znaku
19 kwi 21:29
regweg: dzx juz rozumiem,
19 kwi 21:31
włóczykij: no a jest różnica jak znak w nierówności jest w jedną strone a jak jest w drugą
włóczykij: dzieki znakowi potem wiesz czy czytać z osi przedziały spod osi czy z nad osi
regweg: ale moge tak zrobic tylko dlatego ze znak nierownosci jest wieksze BADZ ROWNE gdyby niebylo
BADZ ROWNE to juz niemoglnym zastosowac takiego ruchu, czy tak
19 kwi 21:32
włóczykij: to sie ma zarówno przy nierównościach z kreską bądź równe jak i bez tej kreski
19 kwi 21:33