Stożek ;P
Piotrek: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a jego przekrój płaszczyzną równoległą do
płaszczyzny podstawy ma pole równe 9r. Uzasadnij, że objętość tego stożka jest większa od 48.
ktoś rozumie jak ten rysunek pomocniczy do tego zadania ma wyglądać?

resztę wyliczę, tak
myślę

tylko chodzi mi o poprawny rysunek
19 kwi 21:01
Atola:
19 kwi 21:13
Piotrek: i jeszcze jedno tylko pytanie, z tego co rozumiem to liczę objętość tylko tej górnej części
stożka? nie całości?
19 kwi 21:21
Piotrek: bo te 9π = πr2 a nie πR2
tak?
19 kwi 21:23
Atola: w sumie to nie wiem, bo z tresci to za bardzo nie wynika, ale wydaje mi się, ze tego dużego
stożka
19 kwi 21:24
Atola: te 9r=πr2
19 kwi 21:24
Piotrek: no właśnie, ale jeśli wiedząc że 9π = πr
2 i mam obliczyć tylko górną część stożka, wtedy
zadanie miałoby największy sens bo by wyszło, że V = 9π
√3 a to jest minimalnie więcej niż 48
19 kwi 21:28
Atola: no to pewnie tak
19 kwi 21:29
Piotrek: dzięki wielkie, to było moje ostatnie zadanie z matury rozszerzonej

jutro kolejny zestaw
19 kwi 21:31
Atola: tylko, że w takim wypadku zupelnie niepotrzebna nam jest onformacja o tym przekroju osiowym
19 kwi 21:31
K+K: też tak uważam
19 kwi 21:32
Atola: tzn jak?
19 kwi 21:33
Piotrek: częściowo jest potrzebna, bo wtedy wiem, że l było równe 6, tyle co średnica przekroju

i z
tw. Pitagorasa obliczyłem h małego stożka
19 kwi 21:34
K+K: że niepotrzebna byłaby informacja o przekroju osiowym
19 kwi 21:34
Atola: dobrze, sory
19 kwi 21:35
K+K: ja również zwracam honor. czapka z głowy
19 kwi 21:35